Dagprogramma

Wat kun je verwachten:

Contact en werken met dieren en planten

(natuur- en omgevingsbewustzijn)

vormen een belangrijk onderdeel in het dagelijkse programma. Er is ruimte om met de aanwezige dieren te knuffelen, de paarden te borstelen en activiteiten met ze te ondernemen . Dieren zijn onbevangen en eerlijk. Ze hebben geen oordeel en je hoeft niet te praten. Het aanraken van een dier verlaagt stress en kan ontspannend of troostend zijn. Dieren, en vooral paarden spiegelen bovendien onmiddellijk hoe je in je vel zit. De omgeving van JEP is landelijk. Er zijn weilanden, een siertuin, moestuin en een natuurlijke tuin. Daarin mag je ook zelf creatief en scheppend bezig zijn.

Beweging

Bewegen is goed voor je fysieke gezondheid, het verbetert je stemming maar het verbetert ook de conditie van je hersenen. Dat betekent dat lekker actief bezig zijn ook een positieve werking heeft op je concentratievermogen en je geheugen bijvoorbeeld. Bewegen heeft daarom een vaste plek in het dag- en weekprogramma.

Verbinding met jezelf en de groep

Iedere dag beginnen en eindigen we gezamenlijk. De lunch, midden op de dag, is een centraal punt. Behalve samen eten, bereiden we de lunch ook samen. Iedere jongere heeft eigen, persoonlijke doelen waar hij/zij aan werkt. Je kunt jezelf alleen ervaren via anderen. Daarom is de groep belangrijk bij JEP.  Je herkent jezelf soms in een ander, soms is er wrijving of irritatie. Wat is je kracht en waar mag je aan werken? Wat kom jij brengen en wat kunnen we van je leren? Door samen te doen, te praten, te eten, te zijn, ontdek je steeds nieuwe aspecten van jezelf.

Expressie en creativiteit

Je kunt jezelf uitdrukken in woorden, beelden, muziek. We vinden het belangrijk dat je steeds meer ontdekt op welke manier jij het gemakkelijkst je gevoelens kunt uiten. We bieden veel verschillende materialen en werkvormen aan om te experimenteren en te onderzoeken op welke manieren jij op een constructieve manier uiting kunt geven aan wat er van binnen in je leeft.

Op maandag is er gelegenheid voor muziekles of het componeren en schrijven van liedjes, op andere dagen kun je ook gebruik maken van de muziekruimte. Verder bieden we teken- en schilderactiviteiten aan, kun je werken met klei, vilt, spelen we met taal en creëren we met materialen uit de natuur.  Creativiteit brengt beweging, ruimte en nieuwe levenslust. Bovendien stimuleert het je om te denken vanuit nieuwe mogelijkheden. Scheppend bezig zijn brengt je dicht bij je gevoel. Het gaat tijdens deze activiteiten om de ervaring, beleving en het proces. Het resultaat is van ondergeschikt belang. Wat kom je onderweg tegen en hoe ga je er mee om?

Bewustwording en zelfkennis

Een paar keer per week is er aandacht voor activiteiten als lichaamswerk, mindfulness, psycho-sociale weerbaarheid en leefstijl. Door middel van deze onderdelen in het programma leer je jezelf steeds beter kennen. Daardoor kun je steeds beter voor jezef zorgen, jezelf reguleren en bijsturen als dat nodig is. Je leert sneller herkennen wanneer je gespannen of overprikkeld raakt, op een assertieve manier voor jezelf op te komen, hoe je een gezonde leefstijl kunt ontwikkelen en hoe jij met stress om kunt gaan.

Bij alle activiteiten die worden aangeboden, wordt bekeken op welke manier deze het best passen bij de persoonlijke doelen die je wilt halen. Iedereen neemt deel op eigen wijze en binnen de eigen mogelijkheden. Daarin leer je steeds meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent ook dat JEP flexibel kan worden ingezet.

Als je benieuwd bent hoe een weekprogramma eruit zou kunnen zien klik dan op de onderstaande link.

Schreursweg 10

7451 RG Holten

T: +31 6 43071865

E: info@jouweigenplek.nl

© 2019 JEP-JouwEigenPlek

In samenwerking met @evitastaritsky

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle