Search
  • Marjan Staritsky

Innerlijke Beweging

Bij beweging denk je al snel aan sport of sport gerelateerde activiteiten. Het is zoveel meer dan fysiek bewegen alleen.


Als je (tijdelijk) niet naar school kunt gaan is het belangrijk dat je je kunt blijven ontwikkelen en in contact bent met leeftijdsgenoten. Ontwikkeling is ook beweging. Je beweegt het gemakkelijkst in een omgeving waar je je op je gemak en veilig voelt. Waar rust en ruimte is en waar je kunt zijn wie je bent. School is niet voor ieder kind en iedere jongere een vanzelfsprekende plek waar je je prettig voelt en tot leren en ontwikkeling komt. Sterker nog, voor sommige jongeren is het een plek waar ze veel onrust en onveiligheid ervaren.

Iemand schetste laatst het beeld van de slinger van een klok. Zo’n ouderwetse klok, waarbij de slinger heen en weer beweegt. Zolang de slinger in beweging blijft, ook in tijden dat je vervelende dingen meemaakt, is er eigenlijk sprake van een gezonde reactie. Dat is de veerkracht die we allemaal bezitten en nodig hebben bij tegenslag. Als de slinger stilstaat is er sprake van stagnatie. Vaak is dat het moment dat je vastloopt, niet verder komt en je niets meer voor elkaar krijgt. Je hebt dan iets of iemand nodig om weer in beweging te komen. Druk en dwang helpen niet om de slinger in beweging te brengen. Je maakt misschien meer kapot, voor je het weet breekt er iets af of ontstaan er deuken en krassen. Wat nodig is, is afstemming en fijngevoeligheid zodat het hele uurwerk weer kan werken zoals het bedoeld is. Dit is ook precies wat jongeren die vastlopen in het onderwijssysteem nodig hebben.JEP is een plek waar je tot rust kan komen. Je eigen innerlijke beweging weer kunt opmerken en volgen, zodat je je eigen weg en je eigen plek kunt vinden in de wereld. We bieden je dagritme en je mag op je eigen manier aanwezig zijn. Je kunt deelnemen aan activiteiten als tekenen, schilderen, boetseren, muziek maken of contact maken met de aanwezige dieren. Er is gelegenheid om een vuur maken en buiten te zijn. Het recht op ontwikkelen staat beschreven in de universele rechten van het kind. Ontwikkelen is meer dan onderwijs volgen. Soms is (eerst) iets anders nodig om verder te kunnen in je leven.

7 views

Schreursweg 10

7451 RG Holten

T: +31 6 43071865

E: info@jouweigenplek.nl

© 2019 JEP-JouwEigenPlek

In samenwerking met @evitastaritsky

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle